Alternatieve Inca Trail - lares trail met kinderen homestay

Ponchopad door het Andesgebergte

Lares Trail, de alternatieve Inca Trail

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Cusco – Lares Trail – Machu Picchu - Cusco
Reisduur: 5 dagen / 4 nachten
Reissom: € 1067,- per colwassene
€ 787,- per kind
o.b.v. 2 volwassenen en 2 kinderen, andere gezinssamenstellingen op aanvraag

De Lares Trail is een prima alternatief op de klassieke Inca Trail. Hij is relatief wat minder zwaar doordat de paden geleidelijk stijgen, maar je bereikt wel een hoger punt (4500m), dus je hebt er nog steeds een goede conditie voor nodig. Je wandelt hier ook deels over de oude Incapaden en degenen die beide trails hebben gelopen, zijn het er over eens dat de natuur en de uitzichten onderweg op de Lares Trail nog spectaculairder zijn dan de Inca Trail. Daarnaast kom je hier ook weinig andere toeristen tegen. Tijdens de Lares Trail zie je niet zoveel Incaruïnes, maar daarvoor in de plaats om je onderweg wel langs kleine dorpjes waar de mensen nog traditioneel leven. Tijdens deze bouwsteen slaap je twee nachten midden in de natuur in een tentje en twee nachten in een eenvoudig hotel in het dorp aan de voet van Machu Picchu.

Overnachten: 2 nachten in een eenvoudige tent met een dun matras, minimaal sanitair en 2 nachten in een 2-persoonskamer in een eenvoudig hotel
Excursie: 3-daagse trekking in een internationaal gezelschap inclusief Engelstalige gids, kok, dragers + alle kampeerspullen (behalve slaapzak huur $15,- p.p.)
Transport: lokaal busvervoer naar startpunt trail en treinvervoer naar en van Aguas Calientes
Maaltijden: 4x ontbijt + lunch en diner tijdens de trail
  • huur slaapzakken (circa € 15,- p.p.)

  • fooi voor gids, kok en dragers

Lares-trail-dorpDag 1 – Cusco – Lares – Waca Huasi

Ca. 4 uur wandelen

Samen met gids Pascual reizen we ‘s ochtends in een lokale bus van Cusco naar Lares, het startpunt van de trekking op 3200 meter hoogte. Naast onze gids gaan er ook een kok mee en 3 dragers, die de kampeerspullen meesjouwen. Na de lunch beginnen we aan de klim naar Wuaca Huasi (3800 m). We wandelen door een prachtige groene omgeving en komen langs dorpjes waar de mensen nog traditioneel gekleed gaan. Aan de rand van het dorpje is het kamp al opgezet tegen de tijd dat wij aankomen. Terwijl het eten wordt klaargemaakt genieten wij van het uitzicht en de ondergaande zon. De kinderen trappen nog een balletje met de lokale jeugd en helpen mee met het verzamelen van gedroogde koeienvlaaien voor het kampvuur. Op deze hoogte vind je namelijk weinig hout en de uitwerpselen van de runderen die hier grazen branden verassend goed!

lares-trail-met-kinderen-2Dag 2 – Waca Huasi – Miski Unuyoc

Ca. 6 uur wandelen

Na een koude nacht en ietwat gebroken in ons tentje, staan we al weer vroeg op voor een stevig ontbijtje. Vandaag is de zwaarste dag van de trek, de klim naar de top van Huaca Wasi (4500 m) staat op het programma. Vooral het laatste stuk is pittig en op het hoogste punt ligt zelfs nog sneeuw, maar het uitzicht op de omliggende bergen en het lager gelegen bergmeer is adembenemend. Tijdens een ceremonie offeren we wat cocabladeren aan de berggod Apu en dalen we af naar de rand van het meer voor onze lunch. Hierna is het nog anderhalf uur bergafwaarts naar onze volgende kampeerplek Miski Unuyok, nabij het dorpje Manatnay, op 3800 meter hoogte. Na een welverdiende maaltijd en een gezellig kampvuurtje, duiken we bijtijds weer onze tent in.

peru-reisspecialist-leonieDag 3 – Miski Unuyo – Yanahuara – Ollantaytambo – Aguas Calientes

Ca. 4 uur wandelen

Onze voeten voelen zwaar, maar gelukkig hoeven we vandaag niet meer te klimmen. We dalen af via het beschermde Qeunua bos de beschutte Urubamba vallei in. De temperatuur stijgt en de omgeving wordt steeds groener en vruchtbaarder. Eindpunt van de trek is het dorpje Yanahuara (2950m), vanwaar het een korte busrit is naar het gezellige Inca-dorpje Ollantaytambo. Hier nemen we afscheid van onze gids en stappen we op de trein naar Aguas Calientes, het dorp aan de voet van de Machu Picchu. Het hotel waar we verblijven is relatief eenvoudig, maar na twee nachten in een tent voelt het toch erg luxe aan om een warme douche te kunnen nemen en weer in een echt bed te kunnen slapen.

lama-machu-picchuDag 4 – wereldwonder Machu Picchu

Wow! Met kippenvel kijken we uit over de verloren Incastad Machu Picchu. De Spanjaarden hebben deze stad nooit weten te vinden en het was pas in 1911 dat een Amerikaanse archeoloog het per toeval herontdekte, geheel overwoekerd en verlaten. Om de lange wachtrijen en de ergste drukte in de ochtend te vermijden, hebben we pas begin van de middag de bus naar boven genomen. We wandelen naar de zonnepoort, waar de klassieke Inca Trail eindigt en je een uniek uitzicht hebt op Machu Picchu en de omliggende bergen. Na 14:00 verlaten de meeste dagjesmensen de archeologische site al weer en we de Incastad zelf op ons gemak bezichtigen. Tegen het eind van de middag hebben wij het rijk zowat voor ons alleen en na nog een laatste selfie met de ondergaande zon, wandelen we in een uur weer terug naar het dorp. Na het eten bezoeken we de warmwaterbronnen waar het dorp naar vernoemd is en genieten we nog even na van toch wel het hoogtepunt van onze reis.

machupicchu-hike-treinDag 5 – Aguas Calientes – Ollantaytambo/Cusco

Na het ontbijt stappen we in de trein en zijn we op weg naar onze volgende bestemmingen.  Wij besloten onze reis op een relaxte manier af te sluiten in een rustig gelegen lodge in de Heilig Vallei. Hier kunnen we even bijkomen van de avonturen van de afgelopen weken. Op ons eigen tempo verkennen we per mountainbike de omgeving en slaan we nog wat souvenirs in op een kleurrijke markt van een nabijgelegen dorpje dat bekend staat om zijn textielweverij.

Wil je je reis op een avontuurlijke manier afsluiten, dan kun je ook nog doorreizen naar het Amazone regenwoud. Vanuit je lodge maak je te voet en per boot tochten door de jungle. Waan je Freek in het wild en ga vissen op piranha’s en spot apen, ara’s en kaaimannen in het wild.