Cusco Peru kids - plein

Speuren door koloniaal Cusco

Cusco Peru

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Cusco
Reisduur: 3 dagen / 2 nachten
Reissom: € 156,- per volwassene
€117,- per kind
o.b.v. 2 volwassenen en 2 kinderen, andere gezinssamenstellingen op aanvraag

Cusco was de hoofdstad van het ooit zo machtige Inca rijk. Toen de Spanjaarden de stad in de 16e eeuw veroverden bouwden ze veel koloniale gebouwen bovenop de Incafunderingen. Dit geeft de stad een uniek karakter en leverde het een plek op de UNESCO werelderfgoed lijst op. Je verblijft in een kleinschalig hotel met een zonnige binnenplaats. Een heerlijk plekje van waaruit je de stad kunt verkennen. De winst die het hotel maakt gaat ook nog eens naar een project dat kansarme kinderen steunt. Gids Cristina toont je de leukste plekjes in Cusco, waar ze ook graag met haar eigen kinderen komt.

Overnachten: 2 nachten in een van de twee koloniale patiohotels
Excursie: interactieve stadswandeling met privégids
Vervoer: privétransfer naar je hotel bij aankomst + lokale bus naar Sacsayhuaman tijdens de excursie
Maaltijden: 2x ontbijt
  • Entree Sacsayhuaman (€ 20,- per volw. / € 10,- per student) Het is ook mogelijk om voor € 40,- een  combi ticket te kopen die hiernaast voor 10 dagen lang ook toegang biedt tot verschillende andere Inca ruïnes in de heilige vallei (zoals Pisac en Ollantaytambo).

hulpproject-peru-kids-7Dag 1 – Inca hoofdstad Cusco

Wij overnachten in een sfeervolle patiohotel met een bijzonder verhaal. Het is opgericht door Jolanda, een Nederlandse vrouw die zich in Cusco heeft gevestigd om verwaarloosde straatkinderen te helpen. De opbrengst van het hotel en de stichting met inmiddels 80 Peruaanse medewerkers die in totaal 600 kinderen per dag opvangen in vijf kinderrestaurants die door de jaren heen zijn gebouwd. Daar krijgen de kinderen dagelijks twee maaltijden en kunnen ze veilig spelen en huiswerk maken. We zijn nieuwsgierig waar het geld precies heen gaat en krijgen een rondleiding door een van de kinderrestaurants in de buurt. We zijn onder de indruk van het werk dat hier wordt gedaan. Onze kinderen lopen wel eens te klagen, maar ze beseffen maar al te goed dat ze het in Nederland zo slecht nog niet hebben.

lachen-met-local-peruDag 2 – Op stap met Cristina

We starten onze wandeling bij ‘sexy woman’, want zo spreek je de Inca site Sacsayhuaman schijnbaar uit. Het ligt bovenop een heuvel en biedt een panoramisch uitzicht op Cusco. Geleerden zijn er niet uit of het nou een fort was of een religieus centrum, maar indrukwekkend is het hoe dan ook. Terwijl wij ons afvragen hoe de Inca’s in hemelsnaam de reusachtige stenen op elkaar hebben weten te stapelen, hebben de kinderen de grootste lol op de natuurlijke glijbanen.

Samen met Cristina, onze gids en grappenmaker, wandelen we de berg af het historische centrum van Cusco in. In de kunstenaars wijk San Blas mogen we ons van onze artistieke kant laten zien en een aardewerk stiertje beschilderen. Deze iconische stiertjes zie je op de meeste daken van huizen staan. Ze brengen de bewoners geluk en voorspoed. Een uniek souvenirtje om mee naar huis te nemen! Volgende stop is een hippe ijssalon, waar we zelf ons eigen ijsje mogen maken. Niet alleen leuk om te doen, maar ook erg lekker. We sluiten de stadswandeling af op de San Pedro markt, waar naast groente en fruit ook vreemde hapjes als kikkersoep en gelei van koeienpoten wordt verkocht. Wie durft er te proeven?

glijbaan-cusco

Dag 3 – Machu Picchu here we come!

Cusco is niet alleen een mooie stad, het is ook de plek van waaruit de meeste reizigers naar Machu Picchu reizen. Er zijn verschillende mogelijkheden. De meest populaire optie voor gezinnen is een 3-daagse trip waarbij je direct met de trein naar Macchu Picchu gaat. Zijn jullie sportief ingesteld, dan is het ook mogelijk om in de 4-daagse klassieke Inca Trail te lopen (of de 2-daagse variant hiervan). Omdat de klassieke trail behoorlijk pittig is en er bovendien maar een beperkt aantal plekken beschikbaar is, bieden wij als optie ook de 4-daagse Lares Trail aan. Deze trekking door het Andesgebergte is net zo mooi, iets minder zwaar en heel het jaar door beschikbaar. Ook kun je overwegen om een dag extra in te plannen en naar de kleurrijke Rainbow Mountains te gaan, of plan deze in in plaats van de stadswandeling. Zie onderaan deze pagina de dagexcursie hiernaartoe. Voordat je Machu Picchu bezoekt, kun je ook eerst nog even bijkomen van al je avonturen in de Heilige Vallei.

Tip van Peru liefhebber Bas:

Wil je tijdens je Peru reis een keer cuy (cavia) eten, dan raad ik je aan dit te doen bij het restaurant Pacha Papa, tegenover de kerk aan het San Blas plein. Dit restaurant, gelegen in een koloniaal pand, heeft een sfeervolle binnenplaats die ’s avonds met heaters wordt verwarmd. De cavia hier wordt gemarineerd met speciale kruiden en in zijn geheel geroosterd in de met hout gestookte oven. Het ziet er een beetje gek uit en ik moest zelf ook even wennen aan het idee, maar eerlijk is eerlijk, het smaakte heerlijk!

 

Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

Comfort hotel optie Cusco

Reissom: € 164,- per volwassene en €122,- per kind o.b.v. 4 personen (andere gezinssamenstelling op aanvraag)
Inbegrepen: 2 nachten inclusief ontbijt + interactieve stadswandeling met privégids

Onze standaard keus hotel is sfeervol ingericht en dient een goede doel, maar wij bieden ook nog een comfort optie aan. Het hotel is minder sfeervol, maar het is er ook minder gehorig en de kamers zijn net wat comfortabeler ingericht. Grote voordeel is ook dat dit hotel om de hoek van het centrale plein is, waar het vanaf onze standaard keus circa 10-15 minuten lopen is. Tot slot heeft dit hotel geen binnenplaats, maar een zonovergoten dakterras met een mooi uitzicht over de stad.

De Rainbow Mountains beklimmen

Reissom: € 221,- per volwassenen en € 164,- per kind o.b.v. 4 personen (andere gezinssamenstelling op aanvraag)
Inbegrepen: Dagexcursie naar de Rainbow Mountains vanuit Cusco

Mocht je wat langer in Cusco  verblijven dan heb je de mogelijkheid om de Rainbow Mountains te bezoeken. Dit is misschien wel een van de zwaarste trekkingen die je ooit gemaakt hebt. Je wandelt naar ruim 5.000 meter hoogte met als doel een uitzicht op de kleurrijke regenboogberg. Er wordt een wildgroei aan tours aangeboden om naar de Rainbow Mountain te gaan voor zeer gunstige prijzen. De overheid heeft nog geen maatregelen genomen om het toerisme naar deze berg te reguleren. Wij vinden het belangrijk om onze voetafdruk zo klein mogelijk te houden en werken samen met een professionele en daardoor iets duurdere partner die respect voor mens en natuur hoog in het vaandel heeft staan. Zo wordt afval mee teruggenomen naar Cusco en wordt er gewerkt met professionele gidsen.

Welke optie wil je aanvragen?

Speuren door koloniaal Cusco
Comfort hotel optie Cusco
De Rainbow Mountains beklimmen
x