Titicacameer Peru Kids - panfluit

Panfluiten, bolhoedjes & rieteilanden

Titicacameer Peru

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Puno - homestay Titicacameer - Puno - Cusco
Reisduur: 4 dagen / 3 nachten
Reissom: € 268,- per wolwassene
€ 198,- per kind
o.b.v. 2 volwassenen en 2 kinderen, andere gezinssamenstellingen op aanvraag

Gelegen op bijna 4000 meter boven zeeniveau is Titicaca het hoogst bevaarbare meer ter wereld, de geboorteplaats van de zon en de bakermat van de Incabeschaving. De Titicaca-indianen die op en rondom het meer wonen zijn onder te verdelen in verschillende groepen, dragen hun eigen karakteristieke kleding en spreken ieder hun eigen taal. Je maakt een tweedaagse boottocht over het meer en bezoekt de drijvende rieteilanden en maakt een wandeling op Taquile-eiland, dat bekend staat om zijn kleurrijk geklede bewoners. Waar de meeste toeristen de nacht doorbrengen bij een gezin op Amantani-eiland, verblijf jij bij een gemeenschap aan de rand van het meer waar maar weinig reizigers komen.

Overnachten: 2 nachten in een centraal gelegen hotel in Puno + 1 nacht homestay bij een lokaal gezin aan de rand van het Titicacameer
Excursie: boottocht in internationale groep naar de rieteilanden en Taquile eiland + activiteiten bij homestay zoals omschreven
Transport: transfer hotel – haven Puno + bus Puno - Cusco
Maaltijden: 3x ontbijt, 1x lunch + 1x diner
  • maaltijden naast het ontbijt en genoemde lunch en diner

  • taxi van haven terug naar hotel en taxi van hotel naar het busstation (circa € 3,- per rit)

puno-plein-peruDag 1 – Aankomst Puno

Aan het einde van de middag komen we aan in Puno. Het is niet de mooiste stad in Peru, maar heeft wel een gezellige autovrije hoofdstraat, vol winkeltjes en restaurantjes. Ons hotel ziet er netjes uit, niks speciaals, maar wel lekker centraal gelegen. We eten die avond bij Mojsa, een sfeervol en drukbezocht restaurant, tegenover de kathedraal op het centrale plein. Uitstekende Peruaanse- en internationale gerechten en niet al te duur. De forel, vers van het Titicacameer, is hier een echte aanrader.

wol-spinnen-titicacaDag 2 – Thuis bij de Titicaca-indianen

De eerste stop die we maken is op een van de drijvende rieteilanden, waar de Uros indianen wonen. Deze kunstmatige eilanden werden oorspronkelijk gebouwd om de oorlogzuchtige Inca’s te ontvluchten, maar tegenwoordig wonen de meeste Uros gewoon op het vasteland. Interessant om te zien, maar eerlijk gezegd ook wel erg toeristisch.

Vanuit de rieteilanden varen we door naar Taquile eiland, dat bekend staat om zijn kleurrijke textielkunst. De traditionele cultuur is hier net zo levendig als de kleuren van de klederdracht. Vrouwen spinnen de wol en weven achter het weefgetouw, terwijl de mannen de mutsen breien. Aan de kleur en ontwerp van de kleding en mutsen is onder andere te zien of men getrouwd is of niet. We maken een wandeling over het eiland en lunchen bij een familie thuis.

We verlaten het eiland en worden naar de kleine gemeenschap aan de rand van het meer gebracht waar wij die nacht slapen. We worden hartelijk begroet door ons gastgezin en krijgen onze kamer toegewezen. Het is eenvoudig, maar schoon, met stevige bedden en onze eigen badkamer. Die avond wordt er voor ons in het dorp nog een kleine culturele show gegeven, een beetje toeristisch, maar wel gezellig, met traditionele (panfluit) muziek en dans. Het is die nacht koud, maar ook kraakhelder. De perfecte plek om naar de sterren te staren.

zeilen-titicaca

Dag 3 – Vissen en meehelpen

Vandaag vroeg op om ons gastgezin een handje te helpen. We helpen mee met het melken van de koe terwijl en geven de kippen te eten. Na een smakelijk ontbijt hebben we de tijd om het dorp op eigen gelegenheid te verkennen. Eind van de ochtend maken we met Manuel, de oudste zoon van het gezin een wandeling van een uurtje over het schiereiland. Voor de lunch krijgen we onder andere de vers gevangen visjes gefrituurd op ons bord. Een beetje zout, maar wel lekker. ’s Middags hebben we nog wat tijd om te relaxen, terwijl de kinderen een potje voetballen met de lokale jeugd. In de loop van de middag nemen we afscheid van het gezin en worden we weer opgehaald door de boot die ons terug naar Puno brengt.

bus-puno-cuscoDag 4 – Bus Puno – Cusco

Na het ontbijt worden we opgehaald en naar het busstation gebracht. De directe bus van Puno naar Cusco doet er 7 uur over. Een lange rit, maar het landschap onderweg is werkelijk adembenemend en de bus is modern en comfortabel. We zitten in een soort Businessclass stoelen, die ontzettend breed zijn en helemaal plat kunnen, waardoor we onderweg nog een dutje kunnen doen. De bus stopt onderweg maar één keer, er is een toilet aan boord, maar zorg wel dat je voldoende snacks bij je hebt. Eenmaal in Cusco staat er een vertegenwoordiger van het lokale agentschap voor ons klaar om ons naar ons hotel te brengen.

Cusco was de hoofdstad van het Inca koninkrijk en de uitvalsbasis vanwaar je Machu Picchu kunt bezoeken.

Voor deze reis bieden wij de volgende varianten aan:

3 dagen / 2 nachten alternatief: slapen op een rieteiland

Reissom: € 304,- per volwassene en € 224,- per kind o.b.v. 4 personen (andere gezinssamenstelling op aanvraag)
Inbegrepen: 1 nacht hotel Puno + 1 nacht hutje op rieteiland + dagexcursie Titicacameer + bus Puno - Cusco

Voor wie maar 3 dagen de tijd heeft om het Titicacameer te ontdekken en op zoek is naar een unieke overnachtingsoptie. De hotels in Puno zijn prima, maar niks bijzonders. In plaats van 2 nachten in Puno te slapen is het dan ook mogelijk om de 2e nacht op een van de drijvende rieteilanden (uros) te verblijven. Vanuit Puno maak je dezelfde tocht als hierboven bij dag 2 wordt beschreven en eind van de dag word je afgezet bij het rieteiland. Het gezin dat hier woont heeft een aantal eenvoudige rieten hutjes gebouwd waar ze gasten in ontvangen. Doordat er zonne-energie wordt opgewekt heb je ’s avonds licht in je kamer, maar geen verwarming. Overdag is het gemiddeld 20 graden, maar ’s nachts zakt de temperatuur regelmatig onder het vriespunt, dus er ligt een dikke stapel dekens in je kamer om je warm te houden. Je maakt gebruik van gedeelde badkamers en douches (water opgewarmd door de zon). In de gemeenschappelijke ruimte wordt het diner geserveerd en ontvang je de volgende ochtend voor vertrek ook je ontbijt. Vanaf het rieteiland is het 15 minuten varen naar de haven van Puno, vanwaar je een taxi neemt naar het busstation voor je vetrek naar Cusco. De bus vertrekt al om 07.30 uur dus je zult vroeg op moeten staan deze dag.

Welke optie wil je aanvragen?

Panfluiten, bolhoedjes & rieteilanden
3 dagen / 2 nachten alternatief: slapen op een rieteiland
x