visum Peru

Gezondheid

Hoogteziekte

winkelen-cuscoBelangrijk is het je realiseren dat verschillende steden in Peru zoals Cusco boven de 2500 meter liggen. Omdat je lichaam dan vaak moeite heeft zich aan de ijle lucht aan te passen, heb je kans op hoogteziekte. We raden aan niet rechtstreeks naar de Andes te vliegen maar een route via lager gelegen gebieden te nemen. Bij de reizen zoals wij die samenstellen houden altijd rekening met de hoogte. Zo zie je bijvoorbeeld in onze programma’s steeds routes vanuit Lima eerst naar Arequipa gaan wat op 2300 meter ligt. Je bouwt dan langzaam op en geeft je lichaam meer tijd om te wennen.

Vaccinaties

Om onbezorgd te kunnen genieten van je Riksja Family Peru reis is het belangrijk om voor vertrek op de hoogte te zijn van de gezondheidsrisico’s. Wij raden je aan om gebruik te maken van de vaccinaties tegen DTP en hepatitus A. Deze vaccinaties zijn lang geldig. Mocht je een frequente reiziger zijn is de kans groot dat je deze al hebt. Neem voor een up-to-date en accuraat advies contact op met de GGD of je huisarts. Klik hier voor de uitgebreide gezondheidspagina.

 Zwanger?

Zwangere vrouwen wordt door het RIVM afgeraden om in de gebieden te reizen waar het virus actief is. Kijk voor advies en veel gestelde vragen over het zika-virus op de website van het RIVM. Niet zwanger? Smeer je dan – vooral overdag – goed in met een muggenwerend middel.

Ben je van plan een reis te boeken met Riksja Family Peru of heb je een reis bij ons geboekt en heb je twijfels of vragen. Neem dan gerust contact met ons op. Is dit voor jou een reden om je reisplannen te wijzigen? Kijk dan bij onze bestemmingen buiten Latijns Amerika van Riksja Family.

Reisdocumenten

Visum Peru

korte-inca-trail-met-kinderenVoor Peru heb je geen visum nodig wanneer je in het bezit bent van een Nederlands paspoort en niet langer dan drie maanden in het land blijft. Bij binnenkomst in het land krijg je een toeristenstempel voor een verblijf van 30 dagen. Blijf je langer, dan kun je dat bij binnenkomst zeggen en krijg je een stempel tot maximaal 90 dagen. Heb je een paspoort van een ander land, informeer dan bij de ambassade of het consulaat van het land dat je paspoort heeft afgegeven wat de regelingen zijn tussen dat land en Peru. Alle reizigers naar Peru moeten in het bezit zijn van een paspoort dat nog minimaal 6 maanden na terugkomst in Nederland geldig is.

Scan voordat je op vakantie gaat naar Peru een kopie van paspoort en ticket in en stuur dit naar je eigen e-mail adres. Of maak er een foto van met je mobiel. Mocht je je reispapieren kwijtraken, dan heb je altijd in je mailbox of op je mobiel nog de kopieën staan.

Kinderen hebben eigen paspoort nodig

Kinderen hebben altijd hun eigen paspoort nodig.

Vliegen via Amerika of Canada

Als je reist naar of via de USA dan dien je voor vertrek een zogenaamde “visa waiver” in te vullen op de volgende website.

Vlieg je via Canada? Dan ben je verplicht om een ETA (Electronic Travel Authorization) aan te vragen (vergelijkbaar met de ESTA voor de Verenigde Staten). De kosten voor de aanvraag bedragen CAD 7,- per persoon. Aanvragen doe je via ETA.

Het invullen duurt ca. een kwartiertje en je kunt alleen met credit card betalen. Wij adviseren je dit minimaal 4 weken voor vertrek te doen. Het is erg belangrijk want zonder een goedgekeurde visa waiver kun je geweigerd worden op je vlucht(en). Je krijgt via deze site ook een melding als het allemaal akkoord is.

Geldzaken in Peru of Bolivia

De lokale valuta in Peru is de Peruaanse Nueva Sol (afkorting: PEN), de waarde is € 0,27. Klik hier om naar de meest recente koers te kijken.

Veel betalingen kun je ook in US dollars doen, het is dus handig deze mee te nemen bij voorkeur cash en in kleine coupures (20 dollar biljetten). Biljetten moeten echter wel heel, schoon en niet beschreven zijn, men is hier heel strikt mee.

Je kunt op veel plaatsen met je Credit Card betalen (vooral Visa, maar ook Master, Amex en Diners). Dit kost bijna altijd circa 8 tot 10 % aan commissie. Beter is het dan ook geld uit de muur te halen en dan te betalen. Dit kan met je Credit Card, maar Banco Latino, Banco de Crédito en Banco Wiese hebben geldautomaten die daarnaast ook Cirrus (= je pinpas) accepteren. Je kunt US dollars en lokale valuta uit de automaten halen.

Travellercheques vinden wij uit de tijd. Je kunt tegenwoordig immers overal geld pinnen in Peru en Bolivia. Je kunt ook wisselen bij Casas de Cambio. Euro’s cash worden aangenomen in de grotere plaatsen maar geven niet de beste koers. Betaal waar dat moet met klein geld, en waar dat kan met groot geld: men heeft niet altijd voldoende wisselgeld, kleine coupures werken het fijnst.

Fooien

In de duurdere restaurants is service inclusief, in de goedkope niet maar men verwacht geen fooi, een beetje afronden is prima. Taxichauffeurs geef je geen fooi, gewoon een goede prijs afspreken is ons advies. Op trekkings of bij excursies geef je wel fooi aan de gids (en eventuele drager, kok enzovoorts).

Zakgeld

Je persoonlijke uitgaven tijdens je Riksja Family Peru-reis zijn natuurlijk afhankelijk van je eigen bestedingspatroon. Wij gaven gemiddeld €30,- per dag, per persoon uit aan maaltijden, fooien, benzine en entreegelden.